
Familie bbq wenst je een kleurrijk -met uitzondering van alle tinten lichtzwart- nieuw jaar ... te beginnen met een borrelke op je favoriete tuin(werk)plek. schol.
Het leven in en om de moestuin, extreme slow food (van zaadje tot dessert), nog slower door het leven. Liefhebber/verzamelaar van tomaten en pepers, lekker eten en drinken,... en als het kan biologisch
Want : you're (probably) doing it all wrong ...
In een normaal seizoen sneuvelt er al eens een aardappel aan de riek bij het rooien, en in elk seizoen zijn er wel aardappelen waarvan je kan voorspellen dat ze niet overdreven lang zullen bewaren. Maar in dit seizoen 'met hoge ziektedruk' verdween het loof spontaner en vroeger dan anders, en dat maakt het rooien er zonder oriëntatie-bulten (aanaarden ?) en met aangeboren rooi-onhandigheid niet makkelijker op. En volstond de eerstvolgende maaltijd dus niet om de mindervaliden uit de (onverwacht) behoorlijke opbrengst te consumeren. Gnocchis to the rescue, want naast zelfgetrulde kroketten zijn die perfect in te vriezen, en kunnen ze als andersvalide de inflatie van de aardappelprijs met 40% tegemoet.
Maar eigenlijk loopt het in de hierboven beschreven lovenwaardige strategie al mis nog voor het begonnen is. Want gnocchis doen-wel met bloemige aardappelrassen, en niet alle gesneuvelden zijn per definitie bloemig. Daarbij kan je beter gnocchis maken met de oude overblijvers in plaats van de verse oogst, weer vanwege het bloemvermogen. Daarenboven (nu zijn we begonnen) negeert deze eco-jongen de eerste stap van bijna elk gedenkwaardig recept ("kook de aardappel in de jas ...") omdat ze ("... en snij ze niet") in kleine stukken toch veel sneller mals koken. Maar dus ook meer vocht opnemen, en daardoor minder vlot bloemen en wasemen. Dan gaat het weer even goed, want de zo goed mogelijk uitgedampte aardappelen worden dan niet zomaar tot puree gestampt maar geperst en dan bij voorkeur met een passe-vite of een pureeknijper tot een luchtig hoopje patat. En om straks de kleine hoopjes nog steeds luchtig en niet als baksteentjes in de maag te laten vallen doe je daar nooit meer dan een vierde gewicht aan bloem bij, en eventueel een eitje per kilo (een aanrader voor de instappers, ça coule, ça roule). Zachtjes kneden tot een mooie pâte (no problems), rollen tot een worst (easy) en versnijden tot kleine stukjes (sumpel) die je dan met wat attributen (vork, rasp,..) en artistieke vrijheid voorziet van een eigen profieltje; zou de sauzen wat beter laten plakken maar maak daar maar geen religie van. En als je dan bijna klaar bent kan het pas echt misgaan : het water te warm en de bolletjes vallen uit elkaar tot iets wat lijkt op een niet echt smakelijke aardappelsoep. Wachten tot ze komen bovendrijven en zo zelf aangeven dat ze klaar zijn lukt bijna iedereen wie geduld heeft, en als je ze dan nog even laat schrikken in koud water (en dus niet stilletjes laat doorgaren tot uitgekauwdekauwgom) - maar ook niet te lang want daar slurpen ze weer gretig water op - zijn ze klaar om ze last-minute bij de saus naar keuze te gooien, of krokant te bakken in bijvoorbeeld 'bruine boter saus met salie' (naast de spaghetti aglio olio e peperoncino een nieuwe topper in de categorie 'snelle eurocrisis hap').
Dus wel wat werk aan maar een enorm lekkere Italiaanse klassieker, en dat (sc)heelt.
Aangezien er weer een kip door de schapendraad getrokken werd (maar de dader daarbij wederom een te klein mazeke had gekozen en alleen met de kop als buit kon gaan lopen), moeten we het voortaan met een eitje minder doen; maar da's niks, die gnocchis bewaren dan nog langer in de diepvries. bram is vast van plan zijn 'pluisje' snel te vervangen door pluisje(2) EN pluisje(3). Dringend de mazen van de schapendraad nog kleiner maken, want kippen kosten duurder dan de schoon ogen van vos, egel of (steen)marter (#cluedo) ...
Stilte op de blog zou je denken maar de vrije momenten tussen de regenbuien, het musiceren met en zonder de mannekes, de snoep-, tuin-, studie-, plezier- en anderssoortige reizen, de enzovoortenzoverdere verplichtingen,... ze worden nog schaarser dan anders en bijgevolg geprioretiseerd zoals dat heet, want er moet (mag) ook nog gewerkt worden in de tuin. Geluk bij dat ongeluk dat de (moest)tuin niet uit lijkt op spurten, eerder sputteren. We kunnen wel voldoende eten van de tuin (tuinbonen, erwten, courgetten, uien, look, aardappelen, ...) maar het beste seizoen zou ik het toch niet noemen.
Ik kan me bv. niet herinneren dat ik 42 groene tomatenrassen heb gezet en ik moet toch wat vaker op ronde door de serre voor 'ongewenste zieke bladeren' dan anders, maar dat wisten de aardappelen me een tijdje geleden al te voorspellen. Te nat, te koud, te donker, 't is allemaal nogal iet ...
en ginder ? nog iet da'k moet weten ??
"Ge moet spuiten manneke, want dedie die zeggen da ze nie spuiten, die spuiten 's nachts" ...
Yeah right, alsof ik dan niks anders te doen heb.
... afscheidstapas voor het (vermoedelijke) einde van het tuinklasje. Voor de zoutebekken de gewone sushis, voor de zoetekauwen een sponsen alternatief ...
... cake bakken, vormpjes uitsteken, yoghurt-coccos korstje, slagroom met een hartje van aardbei (hoezo, beu gegeten?), soppen in een aardbei-couliske (ziedewel) gelijk d'echte ... man man man.
Op naar de volgende opleiding dan maar weer. Suggesties ?
... now you don't.
natuurlijk ligt de slak met inhoud hier natuurlijk niet altijd parmantig op een bedje van vlierbloesem te blinken als je hem zou willen komen vinden, misschien ligt de kluis wel casual ergens anders, of misschien ligt de sleutel toch gewoon weer onder de mat, in het kippengraan of onder een bloempot, ..., als het al de juiste sleutel is om überhaupt ergens mee binnen te geraken (memo to myself : huissleutel weer aan sleutelbos hangen). Waar leggen jullie hem, als je niet zo'n handige slak hebt (heb ik nu al twintig keer gelezen en ik blijf hem raar vinden, een handige slak) ?
now you don't see me anymore ... de vlierbloemsemsiroop in gang zetten (ge weet wel 150g schermen, <1g beestjes, 1 citroen, 2L lauw water, en na een dagje wachten nog een kg suiker per liter gefilterd vocht, zoiets ongeveer)
you see, dat steekt er nog maar net in, en het ziet er al(weer) lekker uit ... Alleen dat "in de zon zetten" valt weer niet mee, maar da's dan weer handig om buiten het één en ander uit te planten zonder er met een parasolleke en water te moeten blijven bijzitten.
go.